Bron: Noor Alyacoubi
palestinechronicle 10 mei 2024 ~~~
Nu de Amerikaanse pier naar verwachting in mei klaar zal zijn, blijven vragen onbeantwoord. Is het echt de bedoeling om Gaza van onmiddellijke hulp te voorzien?
Het puin en de ruïnes die ooit levendige straten waren, zijn nu een duidelijk bewijs van de verwoestende gevolgen van de eindeloze Israëlische aanval op Gaza.
Toen Israël vanaf 7 oktober een spervuur van bombardementen en artilleriebeschietingen lanceerde, werd Gaza in een nog diepere afgrond van lijden gestort, terwijl Israël de noordelijke regio van de Strook tot oorlogsgebied verklaarde.
Hoewel velen weigerden hun huizen te verlaten, vluchtten talloze Palestijnen naar het zuiden, op zoek naar onderdak en voedsel.
Ondertussen gebruikte Israël in het noorden een cruciale tactiek: honger als wapen om Palestijnse inwoners onder druk te zetten om te vluchten, met als doel de controle over Gaza stad te vestigen.
Doordat hulp maandenlang de toegang tot de stad werd ontzegd, verergerde de humanitaire crisis in Gaza omdat Israël slechts een zeer beperkt aantal vrachtwagens toeliet. Deze hulp, hoewel onvoldoende, had een prijs.
Vrachtwagens mochten alleen door twee hoofdstraten rijden die onder controle van het Israëlische leger stonden: Al-Rasheed Street en Salah Ad-Din Street.
Omdat er geen internationale instellingen of lokale organen waren die het distributieproces van humanitaire hulp in Noord-Gaza mochten leiden, stormden massa’s uitgehongerde Palestijnen op de vrachtwagens af en riskeerden hun eigen leven om voorraden voor hun families veilig te stellen.
Eén tragisch incident, dat plaatsvond op de Nabulsi-rotonde, trok de aandacht van de wereld op 29 februari.
Minstens 100 mensen werden gedood en nog veel meer gewond toen het Israëlische leger granaten afvuurde en het vuur opende op mensenmassa’s die op humanitaire hulp wachtten.
Terwijl verschillende landen, waaronder Jordanië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en andere, humanitaire hulp vanuit de lucht dropten, introduceerden de Verenigde Staten een apart initiatief: de pier.
In maart vaardigde de Amerikaanse president Joe Biden een decreet uit om een pier te bouwen langs de kust van Gaza.
Het werd gepromoot als een reddingslijn voor de belegerde enclave, waardoor de hulp vrij kon stromen. Het werd echter met scepsis ontvangen door de Gazanen, die begonnen te twijfelen aan de ware bedoelingen van Washington.
Het feit dat de Israëlische regering instemde met de bouw van de pier en bereid was om de pier te voorzien van veiligheid en logistieke steun, wakkerde de twijfels alleen maar aan.
“Waarom een pier bouwen onder Israëlische controle als er andere directe routes waren zoals de Rafah en de Karem Abu Salem grensovergangen?” vertelde Sally Fouad, een 26-jarige overlevende van de genocide in het noorden van Gaza aan The Palestine Chronicle.
“De Verenigde Staten steunen Israël al sinds het begin van de oorlog. Dus waarom zijn ze nu zo bezorgd over de levens van Gazanen?”
De pier ligt in het zuidelijke deel van Gaza Stad, ten noorden van de zogenaamde Netzarim corridor, die het noorden van Gaza scheidt van het zuiden. Sinds oktober 2023 is dit gebied volledig onder controle van het Israëlische leger.
“We hebben via het nieuws en sociale media over de pier gehoord, maar hem nog niet gezien,” vertelde Mohammed Hamed, een 31-jarige ingenieur. “Als we te dichtbij komen, kunnen we neergeschoten worden door Israëlische troepen.
Nabila Hussam is er zeker van dat de pier andere doelen heeft dan alleen humanitaire hulp.
“Er zijn veel andere manieren om hulp naar Gaza te brengen. Als de Verenigde Staten Gaza willen helpen, kunnen ze Israël onder druk zetten om de oorlog te beëindigen of op zijn minst meer hulp te bieden,” zei ze.
Nabila denkt dat de pier het zoveelste Israëlisch-Amerikaanse plan is om de Gazastrook te ontdoen van de oorspronkelijke bevolking, door Palestijnen te dwingen om via deze route te emigreren.
Aangezien de pier naar verwachting in mei klaar zal zijn, blijven vragen onbeantwoord. Is het echt de bedoeling om Gaza van onmiddellijke hulp te voorzien? Of is het gewoon een andere manier om de controle van Israël over de Strook te vergemakkelijken?
De mensen in Gaza mogen geen pionnen zijn op een geopolitiek schaakbord. Ze verdienen waardigheid, gerechtigheid en echte verlichting van het lijden dat hun leven overspoelt.
Topfoto: De omstreden pier in Gaza die wordt gebouwd door de Amerikaanse marine. Foto: Times of Israel.
Noor Alyacoubi is een schrijfster uit Gaza. Ze studeerde Engelse taal- en letterkunde aan de al-Azhar universiteit in Gaza City. Ze maakt deel uit van het in Gaza gevestigde schrijverscollectief We Are Not Numbers.