Israël gebruikt water als wapen tegen Palestina sinds 1993: Oxfam

Bron: Al Mayadeen Engels 19 juli 2024 ~~~ 

De Israëlische bezetting gebruikt water als wapen tegen Palestijnen, vooral in Gaza, en met name nu tijdens agressie tegen de Strook.

De internationale humanitaire organisatie Oxfam heeft de Israëlische bezetting scherp bekritiseerd voor het gebruik van watertekort als oorlogsmethode tegen de burgerbevolking in de Gazastrook.

In een nieuw rapport dat donderdag werd gepubliceerd, veroordeelde Oxfam wat het beschreef als een systematische en doelbewuste tactiek die het internationaal recht schendt en een flagrante minachting vormt voor mensenlevens.

Het rapport benadrukt dat sinds de Oslo-akkoorden van 1993 de Israëlische bezetting watertekort heeft gebruikt om “Palestijnse levens te ontmenselijken en uiteindelijk te bedreigen”.

De bijna totale vernietiging van de water- en sanitatie-infrastructuur van Gaza door Israëlische militaire acties heeft volgens Oxfam aanzienlijk bijgedragen aan het veroorzaken en verergeren van de erbarmelijke leefomstandigheden in de geblokkeerde Strook.

De belangrijkste bevindingen van het rapport geven aan dat de watervoorraad in Gaza met 94% is afgenomen, waardoor de inwoners minder dan vijf liter water per persoon per dag hebben – ver onder de minimale nooddrempel die wordt aanbevolen door internationale normen.

“De acties van Israël hebben de hele bevolking van Gaza beroofd van levensreddend water en sanitaire voorzieningen, waardoor onvermijdelijke onmiddellijke en langetermijnbedreigingen voor de gezondheid en het overleven van mensen ontstaan”, aldus het rapport.

Door het gebrek aan schoon water en sanitaire voorzieningen lijdt een kwart van de bevolking van Gaza aan ziekten die te voorkomen zijn.

Afsnijden externe watervoorziening

Oxfam beschuldigde de Israëlische bezetting er ook van de watercrisis te verergeren door externe watertoevoer af te snijden, waterfaciliteiten te vernietigen en opzettelijk hulp te belemmeren om de Palestijnen in Gaza te helpen.

Het rapport vermeldt dat er sinds het begin van de Israëlische agressie tegen Gaza elke drie dagen vijf waterinfrastructuurlocaties zijn beschadigd.

De humanitaire situatie is nog verergerd door de voortdurende bombardementen, die de mogelijkheid van humanitaire hulpverleners om essentiële noodhulp te bieden, hebben vernietigd.

De Israëlische bezettingstroepen hebben 70% van alle rioolpompen en 100% van de afvalwaterzuiveringsinstallaties vernietigd, wat heeft geleid tot grootschalige vervuiling van het rioolwater, wat ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt voor de bevolking van Gaza.

Oxfam heeft de Israëlische bezetting opgeroepen om de blokkade van Gaza op te heffen en ongehinderde toegang tot humanitaire hulp mogelijk te maken, waaronder voedsel, schoon water, sanitaire voorzieningen en onderdak.

De organisatie drong er ook bij de internationale gemeenschap op aan om daadkrachtig op te treden om gerechtigheid en mensenrechten te handhaven, verder lijden te voorkomen en de rechten van de Palestijnen te beschermen zoals vastgelegd in de Conventies van Genève en Genocide.

Kampen in Gaza lijden het meest

In een kamp in Gaza worden de dagelijkse maaltijden van Umm Nahed Abu Shar vergald door de overweldigende stank van rioolwater, een steeds gevaarlijker wordend probleem dat wordt verergerd door de dagelijkse aanvallen en blokkade.

De situatie is een grimmige weergave van de algemenere humanitaire crisis in de Gazastrook, waar honderdduizenden tonnen niet-opgehaald afval en oorlogspuin zich ophopen.

Een rapport dat donderdag werd uitgebracht door een Europese activistengroep belichtte de erbarmelijke omstandigheden en waarschuwde dat de crisis binnenkort ook naburige regio’s zou kunnen treffen.

In Deir el-Balah, een stad in het centrum van Gaza, hebben de autoriteiten aangekondigd dat de afvalwaterzuiveringsinstallaties zijn gesloten vanwege een tekort aan brandstof. Abu Shar en haar gezin, die in een tent wonen, worden geconfronteerd met ondraaglijke omstandigheden nu de zomertemperaturen de pan uit rijzen.

“We lijden alleen maar; we leven niet,” vertelde Abu Shar aan AFP. “De hitte, de ziektes, de vliegen, de muggen en hun gesis, het doet ons allemaal pijn.”

Door de ondraaglijke geur van rioolwater kunnen Abu Shar en haar kinderen niet slapen, omdat ze voortdurend ziek worden van ziektes die door het afval worden verspreid.

Artsen melden een toename van het aantal gevallen van luizen, schurft, waterpokken en huiduitslag, die de wijdverspreide honger verergeren die Gaza sinds het begin van het conflict op 7 oktober teistert.

VN-organisaties hebben herhaaldelijk gewaarschuwd voor de mogelijkheid dat cholera en andere dodelijke ziekten zich snel verspreiden en benadrukken de dringende noodzaak van humanitaire interventie.


Eerdere berichten in dit archief: