Waarom helpt de EU Israël bij de verwerking van zijn afval in de Westelijke Jordaanoever?

Bron: Adri Nieuwhof,  
Electronicintifada.net 10 december 2020 ~~~ 

Drie Europese bedrijven bieden een bijdrage aan in een nieuwe, milieuvriendelijkere afvalenergiecentrale in de Israëlische nederzetting Maaleh Adumim.

De locatie van de afvalenergiecentrale – in bezet gebied, en dus illegaal volgens internationaal recht – heeft ook de Europese Unie, die de uitvoering van een ‘strategisch Israëlisch afvalbeheersplan voor 2030ondersteunt, waarin de fabriek van Maaleh Adumim met 1,8 miljoen dollar is opgenomen, niet afgeschrikt

De fabriek wordt gebouwd in het “Good Samaritan” recyclagepark ten oosten (en diep in bezet gebied) van Maaleh Adumim en op slechts een paar honderd meter afstand van kleine Palestijnse herdersgemeenschappen.

Noch de EU, noch Europese bedrijven kunnen aanspraak maken op onwetendheid hierover. De aanbesteding voor het project werd in oktober vorig jaar uitgeschreven, waardoor er nog genoeg tijd overbleef voor due diligence.

Toch zijn , zoals de Israëlische krant Calaclist in november van dit jaar onthuld, drie Europese bedrijven bereid Israël te helpen – de aanbesteding bepaalt dat buitenlandse bedrijven een lokale partner moeten hebben – bij de bouw van de illegale afvalfabriek.

Het gaat om het Duitse bedrijf Standardkessel Baumgarte, dat gevestigd is in Duisburg en dat zal samenwerken met het Israëlische Generation Capital Fund.

Het Zwitserse Hitachi Zosen Inova stelt een partnerschap voor met het Israëlische TMM Integrated Recycling Industries, dat voorheen eigendom was van Veolia.

TMM exploiteert momenteel de Tovlan Stortplaats op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Het Italiaanse bedrijf TM.E. S.P.A. Termomeccanica Ecologia in Milaan werkt samen met het Israëlische bedrijf Shikun & Binui dat projecten heeft gebouwd in de nederzettingen Maaleh Adumim en Har Homa.

In totaal concurreren acht groepen om de aanbesteding, waarbij andere Israëlische bedrijven samenwerken met Chinese en Japanse bedrijven.

Alle bedrijven die van plan zijn deel te nemen aan de realisatie van deze illegale Maaleh Adumim afval-naar-energie locatie schenden het internationale recht en moeten ter verantwoording worden geroepen.

Steun van de Europese Unie

De Europese Unie steunt het Israëlische ministerie van Milieubescherming bij de uitvoering van zijn strategisch plan voor 2030 om het afvalbeheer van Israël te verbeteren in het kader van zijn Tweeling-project van 1,8 miljoen dollar.

De tweeling-overeenkomst bepaalt dat “alle door de EU gefinancierde acties onderworpen zijn aan het beleid van de EU met de vastgelegde grenzen van Israël in overeenstemming met het internationaal recht”.

Maar het strategisch plan van het ministerie voor 2030 omvat de oprichting van de Maaleh Adumim-afval- en energiecentrale.

De centrale zal tot een half miljard dollar kosten en zal ongeveer 1.500 ton afval per dag verwerken uit het stadsgebied van Jeruzalem, inclusief Maaleh Adumim.

Er wordt een verbrandingsinstallatie gebouwd om afval te gebruiken voor het opwekken van elektriciteit.

Het overbrengen van de verwerking van Israëlisch afval naar de bezette Westelijke Jordaanoever is volgens internationaal recht illegaal. Het komt de inheemse Palestijnse bevolking op geen enkele manier ten goede. De EU moet haar steun aan het project onmiddellijk intrekken.

Het tweeling-project beweert dat het wil “bijdragen aan de bescherming van de menselijke gezondheid en het milieu in Israël”.

Blijkbaar strekt de menselijke gezondheid zich volgens de EU niet uit tot de Palestijnen.

Topfoto: Een uitzicht op een groep huizen op heuveltoppen. De EU draagt bij aan de financiering van een afvalverwerkingsinstallatie in de Maaleh Adumim-nederzetting op de bezette Westelijke Jordaanoever | Mahfouz Abu Turk, APA-beelden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *