Palestijns verzet in Libanon, kamp Burj al-Barajneh, vluchtelingenkampen Saba en Shatila, Haret Heikr – Hezbollah

Bron: Sonja van den Ende 
devend.online 3 november 2023 ~~~~

Afgelopen dagen was ik in Libanon, een land dat ik al jaren ken door mijn reizen naar Syrië. Een land met veel tegenstellingen, veel religies en een groot verschil tussen arm en rijk. Voorlopig staat het land onder controle van Amerika en het Westen. Maar sinds de brute oorlog van Israël tegen de bevolking van Gaza, die begon met een aanval van Hamas op 7 oktober 2023, zijn er dingen aan het veranderen.

In het Westen wordt er in de media veel gesproken over het falen van het Israëlische verdedigingssysteem, zelfs de beroemde Iron Drome deed zijn werk niet toen Hamas aanviel…. en hoe het toch allemaal een “valse vlag” was. Maar nu tot verbazing van veel zogenaamde media, is het geen “valse vlag”, maar was het een serieuze aanval van Hamas, of liever, zoals ik het noem van de As van Verzet tegen Israël en het Westen. De term werd voor het eerst gebruikt door het Libische dagblad Al-Zahf Al-Akhdar in reactie op de bewering van de Amerikaanse president George W. Bush dat Iran, Irak, en Noord-Korea, Syrië, en inmiddels veel andere landen, zoals Jemen en zelfs Rusland, die de proxy agressieoorlog van het Westen in Oekraïne zagen. De VS noemt deze landen de “as van het kwaad“. De As van Verzet is gegroeid sinds de vernietiging van Libië door de NAVO, de bloedige oorlog in Syrië, Irak, Afghanistan en Jemen. Voorheen bestonden de groepen voornamelijk uit sjiieten, nu zijn er ook soennieten, christenen en atheïsten bijgekomen.

Teheran, Iran, Mensen steken een weg over in de buurt van een reusachtig billboard waarop moslimvolkeren staan afgebeeld die met hun nationale vlaggen naar de Rotskoepel in Jeruzalem lopen, opgericht op het Valiasr-plein in het centrum van Teheran op 25 oktober 2023 Foto: https://theconversation.com/irans-axis-of-resistance-how-hamas-and-tehran-are-attempting-to-galvanise-their-allies-against-israel-216670

De oproep tot een algemene Arabische opstand/verzet tegen Israël werd in 2017 besloten tijdens een conferentie in Teheran, Iran, waar alle groepen van Hamas tot Hezbollah aanwezig waren, ik was bij deze conferentie aanwezig om er verslag van te doen.

Verzet in Beiroet

In Beiroet wonen, net als in Damascus, Syrië, Tunesië en Algerije, van oudsher veel Palestijnse vluchtelingen. Sinds de genocide door de Palestijnen, genaamd de Nakba, zijn miljoenen Palestijnen verdreven uit wat eens hun land Palestina was, de ouderen hebben vaak nog steeds de sleutels in hun bezit, van wat eens hun huis of ouderlijk huis was in Haifa, Al-Quds, Tel-Aviv en vele andere gebieden in wat sinds 1948 Israël heet.

Foto: Ingang Sabra en Shatila,Beiroet, Libanon, Mirjam©Foto

De meeste mensen hebben wel eens gehoord van Sabra en Shatila, het grootste vluchtelingenkamp in Beiroet en Libanon. Je kunt er niet naar binnen rijden met een auto, de straten zijn zo smal, bij de ingang zie je nog steeds de afbeelding van Yasser Arafat of Abu Ammar zoals hij in de Arabische wereld wordt genoemd, geschilderd op de muur.

In 1982, onder toezicht en controle van de Israëlische bezettingstroepen, begon een fanatieke, door Israël gesteunde Libanese Falange-militie aan een geplande driedaagse brute slachting onder duizenden Palestijnse vluchtelingen in de vluchtelingenkampen Sabra en Shatila in Beiroet. Tot 3500 Palestijnen werden op wrede wijze afgeslacht onder toezicht van de Israëlische bezettingstroepen, zoals we nu ook zien gebeuren in Gaza, de meerderheid vrouwen en kinderen, en die keer PLO-strijders in plaats van Hamas.

Israëlische troepen, geleid door de toenmalige minister van Defensie Ariel Sharon, vielen Libanon binnen in juni 1982, belegerden Beiroet en bombardeerden de stad waar het hoofdkwartier van de PLO was gevestigd. Er braken zware gevechten uit in de al bijna verwoeste stad. De PLO verhuisde haar hoofdkwartier naar Tunesië voordat in 1993 de Oslo-akkoorden met Israël werden ondertekend en de Palestijnse Autoriteit (PA) werd opgericht”.

Sabra en Shatila is niet meer alleen een vluchtelingenkamp voor Palestijnen, maar tegenwoordig wonen er ook veel Syrische vluchtelingen, en wat niet bekend is in het Westen, er zijn ook Ethiopische vluchtelingen of beter gezegd emigranten!

Er zijn ongeveer twee miljoen Syrische vluchtelingen in Libanon, de meesten van hen analfabeet uit de Damascus buitenwijken van Harasta, Douma en Jobar, velen van hen aangesloten bij de vroegere Moslim Broederschap die later DAESH werd. De vele vluchtelingen zijn een grote last voor de Libanese bevolking, waar werkloosheid en inflatie al een probleem waren.

Foto: Mirjam©Foto

Een jongen met de beeltenis van Yasser Arafat – Abu Ammar als een vlag over zijn schouders gedrapeerd uit Sabra en Shatila tijdens een grote demonstratie afgelopen weekend tegen de oorlog in Gaza.

Vluchtelingenkamp Burj al-Barajneh

Haret Hreik is een wijk met voornamelijk sjiitische moslims van de politieke partij Amal en Hezbollah. Voor de burgeroorlog van 1975-90 was het een in meerderheid christelijke gemeenschap; voormalig (christelijk) president Michel Aoun werd er geboren. In 1975, toen de burgeroorlog uitbrak, begonnen de christenen hun huizen te verkopen en vertrokken. Ze werden vervangen door sjiitische families die het conflict ontvluchtten vanuit Zuid-Libanon of andere wijken in Beiroet. Grenzend aan Haret Heikr ligt het gebied dat Burj al-Barajneh Camp wordt genoemd. Het kamp werd in 1948 opgericht door het Rode Kruis om de Palestijnse vluchtelingen te huisvesten die hun steden en dorpen in Galilea in het noorden van Palestina hadden moeten verlaten door de Nakba. Het kamp zag in 2011 een grote toestroom van Palestijnse families uit het Yarmouk-kamp en veel Syrische families die hun toevlucht zochten. Dit heeft geleid tot een enorme bevolkingstoename.

Rijdend langs vluchtelingenkamp Sabra en Shatila in Beiroet, Video: Mirjam©Video

Daarna en na het winnen van de oorlog tegen Israël kwam Hezbollah uit de burgeroorlog als de dominante speler in de zuidelijke buitenwijken (Dahieh) van Beiroet, Haret Heikr en Burj al-Barajneh. Hezbollah vestigde zijn hoofdkwartier in Haret Hreik.

Haret Heikr – Hezbollah

Op de eerste dag van het staakt-het-vuren dat een einde maakte aan 33 dagen van verwoestende Israëlische aanvallen in de zomer van 2006, beloofde de secretaris-generaal van Hezbollah, Sayed Hassan Nasrallah, het verwoeste zuidelijke voorstedelijke gebied van Beiroet “mooier dan het was” te herbouwen. Het Israëlische leger richtte zich specifiek op Haret Hreik, de wijk waar minstens twee decennia lang het hoofdkwartier van het Islamitisch Verzet in Libanon en nu Hezbollah was gevestigd.

Het hoofdkwartier van Hezbollah in Haret Heikr heeft verschillende monumenten van martelaren die sneuvelden in de verschillende oorlogen van Israël tegen Hezbollah en natuurlijk de burgeroorlog. In 2006 was de eerste grote overwinning van Hezbollah op Israël. De overblijfselen van verschillende tanks en andere wapens zijn te zien in een park in Zuid-Libanon genaamd Mleeta. Ik was daar en zal over dit park en meer nog een artikel schrijven.

Een schrijn voor de gevallen Hezbollah strijders in Haret Heikr voorstad van Beiroet, het hoofdkwartier van Hezbollah in Beiroet of in heel Libanon. Foto: Mirjam©Foto

Rijdend in de Hezbollah wijk, na goedkeuring van de Hezbollah autoriteiten, met mijn taxichauffeur die een “goede oude” vriend is van al mijn reizen in het Midden-Oosten, zie je allerlei vlaggen en monumenten voor gevallen strijders of beter gezegd “martelaren”. Ik zag ook een spontane demonstratie voor Gaza en later in de week een grote demonstratie, bijgewoond door Hamas, de Amal-partij, Hezbollah en andere Palestijnse groepen.

De grootste demonstratie voor Palestina die Libanon in lange tijd heeft gezien werd gehouden voor de beroemde Blauwe Moskee in het centrum van Beiroet. Duizenden mensen waren aanwezig, busladingen vol uit Saida (Sidon) en andere steden en dorpen in het zuiden van Libanon.

De demonstranten riepen slogans als “Weg met Amerika, Frankrijk en Duitsland”. Persoonlijk denk ik dat onderschat wordt hoezeer mensen in Libanon, niet alleen in Libanon maar in het hele Midden-Oosten, een hekel hebben aan de politiek of beter gezegd het kolonialisme, dat nog steeds aanwezig is, van de westerse landen, vooral in Libanon waar de grootste ambassade van Amerika in het Midden-Oosten is gevestigd.

Grootste demonstratie in jaren tegen de oorlog van Israël tegen Gaza en het doden van onschuldige burgers zoals vrouwen en kinderen, plein voor de Blauwe Moskee, Beiroet, Libanon, Video: Mirjam©Video

De hele Arabische wereld, maar ook het Westen, wacht op de komende toespraak van Sayed Hassan Nasrallah over de komende situatie in Palestina en inj feite het hele Midden-Oosten.

Hezbollah is geen agressieve “oorlogspartij”, maar is opgericht om Libanon te verdedigen, vooral het zuiden. Door de jaren heen heeft Israël niet alleen Palestijnen vermoord, maar ook duizenden burgers in het zuiden van Libanon. Israël heeft talloze moorden gepleegd in Syrië en Iran, Wetenschappers werden in “koelen bloede” op straat vermoord door de Mossad, Syrische zogenaamde rebellen werden in feite Jihadisten, verpleegd in Israëlische ziekenhuizen. Dit moet stoppen, volgens burgers in het Midden-Oosten en voor alle mensen over de hele wereld die streven naar vrede, net als de proxy-oorlog van het Westen tegen Rusland.

Het Westen, althans de politici, willen op dit moment alleen maar oorlog, niet alleen tegen Rusland maar ook tegen het Midden-Oosten, in feite kunnen we spreken van een wereldoorlog die het Westen na 80 jaar weer is begonnen.

Wat bedoel je? Waarom willen ze een wereldoorlog zou je je afvragen, nou ’t blijkt wel uit Oekraïne waar er een proxy oorlog is tussen het Westen/EU en Rusland. Denk aan de oorlogen in Syrië, Afghanistan, Irak en Libië, die miljoenen mensen het leven hebben gekost, niet alleen soldaten maar ook burgers. Toen ik Beiroet verliet, lagen er al westerse oorlogsschepen voor de kust van Libanon. Oorlogsschepen van Amerika, Duitsland, Frankrijk en Australië, onder het mom van UNIFIL. Het uiteindelijke doel van het Westen en Israël is een oorlog met Iran. In de afgelopen decennia heeft Netanyahu elke keer met zijn beroemde tekeningen uitgelegd wie de vijand is, telkens met zijn beroemde tekeningen zwaaiend naar de VN en uitleggend dat Iran de vijand is.

Een ander einddoel van het Westen is de wereldhegemonie, waartegen nu op aarde wordt gevochten door Rusland en het Midden-Oosten.

Topfoto: Verzet in het vluchtelingenkamp Haret Hreik, een buitenwijk van Beiroet, hoofdkwartier van Hezbollah en een bord in Mleeta over de staat van het Israëlische leger, foto en bewerking: Mirjam©Foto.

UPDATE: Video reportage van Mirjam en Sonja in Libanon:

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Video-journey-through-lebanon.jpg
Bezoek aan Libanon. Onlangs heb ik Libanon bezocht. Op een moment dat er oorlog uitbrak in Gaza. Waar staat Libanon in deze oorlog? Een documentaire hierover, maar ook over de schoonheid van het land en de vriendelijke mensen. Een kijkje in een land dat geen oorlog meer wil. Op bezoek in Mleeta, Harissa en nog veel meer plaatsen. (rumble.com

Sonja Van den Ende is een onafhankelijke journaliste uit Nederland die onder andere heeft geschreven over Syrië, het Midden-Oosten en Rusland. Ze schrijft voor verschillende nieuwszenders en studeerde onder andere Journalistiek en Engels (BA) en Global Media, War and Technology (BA). Ze woont en werkt in Moskou, Rusland. Sonja is redacteur van Devend.online en Freesuriyah.eu.

*PayPal donaties zijn niet langer mogelijk, PayPal heeft de rekening van deze website gesloten. Als je een donatie wilt doen neem dan contact op met: sonjavandenende@gmail.com. Hartelijk dank!


Gerelateerd (berichten in subarchief /middenoosten ):