Bron: Maarten Jan Heijmans op abu-pessoptimist - 19 mei 2019 ~~~
Archief-B voor de berichtgeving hierover in de Nederlandse Media ==>>
De Israelische politie heeft zaterdagavond honderden moslim-gelovigen met geweld verwijderd uit het gebied van de Aqsa moskee in Jeruzalem. Het was al de vierde keer dat de politie dat in deze Ramadan-maand deed. De gelovigen wilden daar een nachtwake houden, een gewoonte onder gelovige moslims tijdens de Ramadan. Tunahan Kuzu
Zondagmorgen, en slechts enkele uren later, liet de politie een groep extremistische Joodse kolonisten toe onder leiding van de minister van Landbouw Uri Ariël van de HaBayit HaYehudi-partij. Het ligt voor de hand om een verband te leggen tussen deze twee gebeurtenissen.
Vroeger was het voor Joden en andersgelovigen verboden om tijdens Ramadan op het gebied van de Aqsa-moskee (Tempelberg voor de Joden) te komen. Ik kan me herinneren dat mij een keer tijdens Ramadan een bezoek aan het gebied werd geweigerd. Maar blijkbaar is die afspraak met de Waqf onder druk van kolonisten als minister Ariël sinds kort terzijde geschoven. Minister Ariël is een regelmatige bezoeker van het gebied, samen met andere kolonisten uit zijn omgeving die de moskee willen laten verdwijnen om er een nieuwe Joodse Tempel voor in de plaats te laten neerzetten. Uiteraard is het optreden van minister Ariël en zijn gelijken een regelrechte, schunnige provocatie. Een provocatie waartegen protesten van de Waqf, de instantie die voor het gebied verantwoordelijk is, niets uithalen.
En dat werpt een schril licht op een andere zogenoemde provocatie, die van van het Kamerlid van Denk, Tunahan Kuzu, die vrijdag niet óp, maar in de búúrt van het terrein van de Aqsa-moskee, kort werd aangehouden met een Palestijnse vlag.
Strikt genomen liep Kuzu met zijn Palestijnse vlag in het bezette oostelijke gedeelte van Jeruzalem, dus in Palestina. Onder het internationale recht was die vlag dus volstrekt op zijn plaats. Je mag je afvragen wie er eigenlijk provoceerde in dit geval: Kuzu of de Israelische staat.
Helaas werkt het niet zo. Ongeveer elke andere vlag was acceptabel geweest, maar een Palestijnse vlag wordt door de Israeli’s zo ongeveer gezien als een symbool van een vijandige ideologie. En jammer genoeg is onze Westerse wereld zo gewend geraakt aan de Israelische bezetting die nu al 52 jaar duurt, dat we het hier heel gewoon vinden dat Israelische politieagenten daar Kuzu staande hielden en zijn vlag in beslag namen. En natuurlijk, Kuzu is een man die vaak te werk gaat zonder al te veel subtiliteit. Maar toch was het domweg volstrekt de omgekeerde wereld. Het is goed daar even bij stil te staan.
Misschien dat ook Kamervoorzitter Khadidja Arib zich dit wil realiseren voordat ze hem nog een keer een verwijt maakt dat hij op een foute manier provoceert, terwijl er vrijwel niemand op het idee komt om te protesteren tegen de regelmatige, soms bijna dagelijkse provocaties op de Haram al-Sharif van kolonisten. Of tegen het langzamerhand ongeveer traditionele optreden van de Israelische politie, die de gelovigen verwijdert uit hun eigen moskee.